Wybierz sprzęt gastronomiczny dla swojej firmy!

Planujesz założyć restaurację? Pamiętaj o zaplanowaniu wszystkich kosztów i zapisaniu listy sprzętów jakich potrzebujesz, do ruszenia ze swoim biznesem!

Ustalenie, jaki sprzęt gastronomiczny będzie niezbędny w przypadku Twojej restauracji czy baru to trudne wyzwanie. Szczególnie dla osób bez doświadczenia w tym temacie. Dlatego też już podczas pierwszych planów wyposażeniowych, powinieneś sugerować się opinią i zdaniem, zatrudnionego wcześniej szefa kuchni oraz managera sali. Pamiętaj, że sprzęt gastronomiczny to nie tylko piece, szafy chłodnicze, zmywarki czy kuchenki ale również sprzęt barowy, sztućce, talerze, szklanki, pokale i inne tego typu produkty. Wybór sprzętu, urządzeń i innych elementów ma bezpośrednie przełożenie na smak potraw, ich prezentacje czy sprawność wykonywanej pracy przez zespół kucharzy i pomocy kuchennych. Warto więc wybierać takie sprzęty i urządzenia dla gastronomi, o których wiemy, że są dobrej jakości. To przełoży się również na ich trwałość, a ta z kolei na wytrzymałość i oszczędność pieniędzy. Inną istotną kwestią przy wyborze sprzętu gastronomicznego, są także możliwości samego lokalu tj. warunki techniczne i przyłącza jakie znajdziemy w pomieszczeniach, a także samo menu. Dlaczego menu ma znaczenie? Z prostego powodu – inaczej bowiem będziemy dobierać sprzęt gastronomiczny do potrzeb pizzerii, a inaczej do restauracji serwującej wykwintne dania włoskie.