Każdy właściciel restauracji lub baru, przed otwarciem lokalu, musi zakupić odpowiednie naczynia gastronomiczne. Jak je wybrać? Naczynia gastronomiczne to stały i integralny element wyposażenia każdej restauracyjnej kuchni. Wybierając naczynia, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiał z jakiego zostały wykonane nasze garnki. Warto, aby wszystkie z wybranych przez nas naczyń, były stworzone ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest odporny na wysoką temperaturę i nie straszne im są uszkodzenia mechaniczne, które mogą powstać w czasie wielokrotnego użytkowania. Garnki ze stali nierdzewnej dobrze trzymają i przewodzą ciepło, dzięki czemu uzyskujemy dobre jakościowe potrawy.
Ponadto wybrane przez nas naczynia gastronomiczne, powinny posiadać przykrywkę i dobrze zaprojektowane, nienagrzewające się uchwyty. Oprócz tego, w naszej kuchni nie może zabraknąć garnków o różnej pojemności, która pozwala na przyrządzenie dużej ilości posiłku, a także naczyń z podwójnym dnem. Dobrze dobrane naczynia gastronomiczne usprawnią pracę zespołu kucharzy i pozwolą fachowo przygotować wszystkie dania z karty. Podczas produkcji potraw oraz najróżniejszych składników do dań w kuchni niezbędne będą również różnej wielkości pojemniki gn, akcesoria, stoły chłodnicze, piece konwekcyjno-parowe, talerze, sztućce itp elementy. Pamiętaj, aby zapewnić wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy i jak najszybciej doposażyć restauracyjną kuchnię, gdy czegoś zabraknie.
