Restauracja to nie tylko sala w której ze smakiem jemy zamówiony posiłek ale przede wszystkim kuchnia, gdzie cały zespół stara się przygotować najlepsze dania.
Jedną z kluczowych rzeczy jest wyposażenie kuchni gastronomicznej, w której skład wchodzi ciąg kuchenny. Ciąg ten, zajmuje prawie całą powierzchnię przy ścianach pomieszczenia w którym mieści się kuchnia, a w niektórych przypadkach również i środek np. w momencie gdy palniki zostają umieszczone na wyspie. Co jednak najważniejsze ciąg blatów, chłodziarek, lodówek mroźniczych, urządzeń do mechanicznej i termicznej obróbki żywności nie jest przypadkowy. Ciąg kuchenny w kuchni gastronomicznej ułożony bowiem jest zawsze według cyklu obróbki żywności. To znaczy, że mamy tu wydzieloną sekcję do wydawki, sekcję wyłącznie mechanicznej obróbki żywności, sekcję termicznej obróbki żywności, sekcję zmywaków itd. Dzięki takiemu ułożeniu mebli oraz sprzętów, nasi pracownicy nie będą przeszkadzać sobie nawzajem i możliwa jest wygodna oraz kontrolowana praca, gdzie każdy pracownik posiada swoje zadanie do wykonania przy konkretnym stanowisku.