Pojemniki GN – zastosowanie i przeznaczenie.

Aby restauracyjna kuchnia mogła wydajnie i sprawnie funkcjonować, w swoim asortymencie musi posiadać odpowiednie naczynia. Do jednych z takich naczyń, potrzebnych każdej restauracji należą pojemniki gn. Są to naczynia o różnych kształtach, które wykorzystuje się do przechowywania żywności. Najczęściej, pojemniki gn, wykonane są ze stali nierdzewnej oraz grilamidu. Pojemniki te z łatwością możemy dopasować do każdego urządzenia gastronomicznego, są łatwe w czyszczeniu, nie przejmują zapachu przechowywanych w nich potraw i jedzenia, a także doskonale utrzymują temperaturę.  Tajemniczy skrót gn, który pojawia się w nazwie, to oznaczenie “Gastro Norm” czyli określenie standardowych wymiarów pojemników gn, powszechnie używanych w gastronomii. Pojemniki gn to jedne z najpraktyczniejszych naczyń w gastronomii. Oprócz wyżej wymienionych zastosowań, warto dodać tu jeszcze to, że pojemniki gn pozwalają na wygodny transport i przechowywanie jedzenia po obróbce termicznej, sprawdzą się w firmach świadczących usługi cateringowe oraz w gablotach ekspozycyjnych.