Jednymi z podstawowych urządzeń gastronomicznych są stoły chłodnicze. Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze? Sprawdźmy!
Stoły chłodnicze, tworzone są ze stali nierdzewnej i posiadają zarówno blat roboczy jak i lodówkę chłodzącą, w której z powodzeniem można przechowywać żywność. Powierzchnia ze stali nierdzewnej, jest bezpieczna do każdego rodzaju przetwarzanej żywności, a także łatwa do utrzymania w czystości. Stoły chłodnicze mogą posiadać system dwu lub trzydrzwiowy, szuflady, zlew oraz nadstawkę na pojemniki gn. Tak więc stół chłodniczy w porównaniu z np. szafą chłodniczą, posiada wygodny blat roboczy na odpowiedniej do pracy wysokości. W momencie wyboru stołów chłodniczych, zwróć uwagę na wielkość wyposażanego lokalu i jego specyfikę. Innych stołów chłodniczych będziesz potrzebować w pizzeri, innych we włoskiej restauracji. Przy wyborze stołów chłodniczych, warto również zastanowić się nad ich wersją przelotową, tzn. stołem z dostępem do produktów z obu stron.
Stoły chłodnicze ułatwiają pracę i pozwalają na bezproblemowe wykonanie powierzonej nam funkcji. Bezpieczne dla żywności i funkcjonalne, stoły stanowią jeden z podstawowych elementów wyposażenia zaplecza gastronomicznego.